De Bleeslat Wilgenvlechters

< home
> werkwijze
> contact

Houten poorten

Tuinhuisjes & Veranda's

Tuinmeubels

Wilgenschuttingen

Speeltoestellen & Kinderhutten

Kastanjehekwerk

Waterschalen & eigenaardigheden
Werkwijze

De Bleeslat is een professioneel bedrijf dat al 25 jaar garant staat voor kwaliteitsvlechtwerk van wilgenteen en bouwels van natuurlijke materialen. Wij maken schuttingen van wilgen, kastanjehout en leem.En verwerken deze materialen in al onze bouwwerken.
Het vlechten met wilgeteen is een eeuwenoude bezigheid en een bij uitstek nederlands fenomeen.

De Biesbosch en het gebied rond de grote rivieren leende zich als geen ander voor de teelt van wilgeteen. Veel anders wilde in die natte gebieden niet gedijen. De grienden waar de wilgetenen worden gesneden zijn dus ook tussen Utrecht en het land van Heusden en Altena gesitueerd.
De mandenmakers en hoepmakers en rijswerkers lijken uit ons tijdsbeeld verdwenen, maar de wilgeteen bleef tot op heden zijn rol vervullen.

Als u besluit tot het laten aanleggen van een wilgescherm komen wij dat bij u ter plaatse vlechten. Het vlechtseizoen begint eind november als de bladeren zijn gevallen en de tenen gesneden worden. Het eindigt eind juli wanneer de tenen te droog worden om nog mooi vlechtwerk te kunnen garanderen. Iedere 50 cm. wordt een paal van tamme kastanje de grond in geslagen en daar wordt teen voor teen doorheen gevlochten. Zo kan het scherm volledig aan de situatie en uw wensen worden aangepast.

Een verhoging, kijkgaten, bochtje, alles is in principe mogelijk door het willige karakter van het materiaal. Voor winderige streken is het scherm bij uitstek geschikt omdat het scherm de wind breekt in plaats van stuit. Daardoor onstaat achter de schutting een optimaal klimaat voor plant en mens.

Lemen schuttingen

Een lemen schutting wordt gemaakt van wilgeteen, kastanjehout en leem.
Deze materialen worden op den duur probleemloos door de natuur teruggenomen.
Dit proces voltrekt zich in de loop der jaren in de schutting.

Daar is een keus voor nodig. Als u dit verouderingsproces niet mooi vindt en niet begeleid
door benodigde reparaties te verrichten, beplanting aan te leggen en te genieten
van de uitwisseling, is deze schutting geen juiste keus voor u.

Omdat ons klimaat daarom vraagt hebben wij verschillende mogelijkheden ontwikkeld
om de levensduur van de schutting te verlengen.
  • Zo kan er bovenop de schutting een afdeklaag wordem aangebracht van bijvoorbeeld dakpannen, tegels of ijzer. Dit om de afkalving door regen en hagel tegen te gaan.
  • Bij de tuinhuizen dragen wij er zorg voor dat het dak een goed overstek heeft zodat de lemen wand droog blijft.
  • Verder kan de leem verduurzaamd worden door een beetje cement toe te voegen.
    Hierdoor ontstane kleurverschillen worden gecorrigeerd met kleurstof of kalkverf.
  • De kalkverf zorgt voor een extra bescherming

Verder staan wij natuurlijk niet stil en zijn steeds doende met nieuwe experimenten.

Uit het bovenstaande moge duidelijk zijn dat wij nog geen tijdsgegevens hebben over de duurzaamheid van onze schutting. Wel hebben wij er vertrouwen in dat het produkt een goede kans maakt langdurig een oplossing te bieden als tuinafscheiding, decoratiewand en dergelijk.
Schutting na 7 jaar weer en wind


De restanten van een schutting van 10m lang en 1,6m hoog
Over vergankelijkheid

Dat wat vergaat is beweging; alles wat gemaakt wordt vergaat.

Het proces van het maken is van belang. Wat blijft is de herinnering aan de arbeid en het produkt, in de gedachten van de mens die daar bij betrokken was.

Een vlechtscherm gaat ongeveer tien jaar mee. De bedoeling is dat u klimmers tegen het scherm laat groeien. Een gevarieerde aanplant van bijvoorbeeld wilde wingerd, klimroos, kiwi, hop en clematis en wat eenjarige bloemen is een feest om te zien en houdt de haag goed in vorm. De kwaliteit van het vlechtwerk bepaald voor een groot gedeelte de levensduur. Ook is een goed aangestampte schutting natuurlijk veel ondoorzichtiger dan een vluchtig gevlochten scherm. Daar doen wij uitermate ons best voor.

 
De Bleeslat -Duinweg 7a Callantsoogn (elke zaterdagochtend open voor publiek) - tel: 06 22 77 5885 - E-mail: bleeslat@quicknet.nl
© Bleeslat 2019